Home > Projects > Three metro stations for the Barcelona Metro Line 3
metroL3

CLIENT: Intraesa

LOCATION: Barcelona (Spain)

KEY ELEMENTS: The scope of the design was to minimise the footprint and interference with existing traffic on adjacent streets and provide a minimum cost.

SERVICES: Feasiblity Studies/Conceptual Design, Detailed Design

BUDGET: US$ 78 million

PROJECT DURATION: Design 1997 - Site supervision 1999-2001

PEDELTA’S KEY PERSONNEL: Juan A. Sobrino, PhD, PEng, PE; Javier Jordán, MSc, PE

PROJECT DESCRIPTION

Detailed design for Mundet, Valldaura and Canyelles Metro Stations for the extension of Metro Line 3 in Barcelona.
Canyelles metro station is located in the Nou Barris district. It was built in 2001 when the line was extended northbound from Montbau metro station. It lies under Carrer de Federico García Lorca and Via Favència-Ronda de Dalt and is considerably more modern-looking than most of the city’s remarkably sober stations. It has two accesses, one on each side of the station.

Valldaura metro station is located underneath Passeig de Valldaura, between Carrer Canigó and Carrer Hedilla. It was opened in 2001. Mundet metro station is located underneath Passeig de la Vall d’Hebron and the Ronda de Dalt expressway, between Avinguda de Can Marcet and Passeig dels Castanyers. Access to the station is provided by an underground passageway allowing passengers to cross under the Ronda de Dalt; access is by stairs, escalators, and elevators north of the station, and level to the south, allowing the station to be supplied with natural light.

 

DESIGN/CONSTRUCTION APPROACH

The 656 ft (200 m) long stations are designed with structural cantilever walls supporting 1 or 2 levels of post-tensioned concrete slab floors with a maximum span of 73 ft (22.5 m). Stations were built using a cut and cover method, either using RC slab or tri-articulated RC vaults, depending on the segment. The scope of the design was to minimise the footprint and interference with existing traffic on adjacent streets and provide a minimum cost.

At Canyelles station the construction process was specially complex because the station was located between nearby buildings and a 29 ft (9 m) high existing retaining wall.

+ FEATURES

CLIENT: Intraesa

LOCATION: Barcelona (Spain)

KEY ELEMENTS: The scope of the design was to minimise the footprint and interference with existing traffic on adjacent streets and provide a minimum cost.

SERVICES: Feasiblity Studies/Conceptual Design, Detailed Design

BUDGET: US$ 78 million

PROJECT DURATION: Design 1997 - Site supervision 1999-2001

PEDELTA’S KEY PERSONNEL: Juan A. Sobrino, PhD, PEng, PE; Javier Jordán, MSc, PE

+ DESCRIPTION

PROJECT DESCRIPTION

Detailed design for Mundet, Valldaura and Canyelles Metro Stations for the extension of Metro Line 3 in Barcelona.
Canyelles metro station is located in the Nou Barris district. It was built in 2001 when the line was extended northbound from Montbau metro station. It lies under Carrer de Federico García Lorca and Via Favència-Ronda de Dalt and is considerably more modern-looking than most of the city’s remarkably sober stations. It has two accesses, one on each side of the station.

Valldaura metro station is located underneath Passeig de Valldaura, between Carrer Canigó and Carrer Hedilla. It was opened in 2001. Mundet metro station is located underneath Passeig de la Vall d’Hebron and the Ronda de Dalt expressway, between Avinguda de Can Marcet and Passeig dels Castanyers. Access to the station is provided by an underground passageway allowing passengers to cross under the Ronda de Dalt; access is by stairs, escalators, and elevators north of the station, and level to the south, allowing the station to be supplied with natural light.

 

DESIGN/CONSTRUCTION APPROACH

The 656 ft (200 m) long stations are designed with structural cantilever walls supporting 1 or 2 levels of post-tensioned concrete slab floors with a maximum span of 73 ft (22.5 m). Stations were built using a cut and cover method, either using RC slab or tri-articulated RC vaults, depending on the segment. The scope of the design was to minimise the footprint and interference with existing traffic on adjacent streets and provide a minimum cost.

At Canyelles station the construction process was specially complex because the station was located between nearby buildings and a 29 ft (9 m) high existing retaining wall.